WAKACJE - WŁOCHY - Riwiera Adriatycka i nie tylko - relacje.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• crom.de
    odpowiedział(a)
    Może trochę mój post odbiega od tematu, ale te wszystkie linki tutaj do campingów podsyciły we mnie ponownie chęć wynajęcia domku... na kółkach

Z racji tego, że raczej nie mamy z żoną doświadczeń harcerskich postanowiliśmy zrobić tylko krótki (ale intensywny :diabelski_usmiech ) test na koniec lata.

Był to zresztą strzał w dziesiątkę, bo mogliśmy podążyć za pogodą i spędzić czas w pięknym słońcu nad Bałtykiem zamiast w deszczowych Alpach.

Generalnie podobało się bardzo - żona nie chciała oddawać tego auta Ja też byłem zadowolony, auto prowadziło się dobrze, spało się dobrze i nie spaliło dużo - poniżej 9 litrów a na autostradzie tempomat na 115 (czasem szybciej). Jedynie te skrzypienie całości, ale można się przyzwyczaić Generalnie prócz dostępu do wody nie potrzeba było nic. Prądu nie podpinaliśmy komórkę naładować czy światłem świecić idzie na baterii. Nie spaliśmy też na ani jednym campingu - łącznie z wodą wydaliśmy raptem 20€ za 4 noce. Z czego ostatni postój kosztował nas połowę całej kwoty, bo upatrzyliśmy sobie termy z placem dla mobilów (place w okolicy od darmowych do 5€, koszt był po prostu adekwatny do jakości placu eleganckie sanitariaty, pralka, suszarka bębnowa w cenie).

Teraz w domu jest debata - kupić czy wynajmować? Plany są: trasa do Portugalii nad morzem Śródziemnym; Chorwacja, Grecja; Włochy aż na Sycylię; Dania, Szwecja; Polska dookoła. Może jednak kupić, a przy okazji chętnym znajomym wypożyczać to na OC chociaż zarobi Czas pokaże, ale bardzo fajna zabawka i to na pewno nie był ostatni taki wypad

Zostaw komentarz:

• sazad
    odpowiedział(a)
    Szybkie pytanie, który z operatorów (oprócz EUROCAMP) umożliwia pobyt w 8 osób w mobilhouse?
    Przymierzam się do rezerwacji na przyszły rok a w rejonie Wenecja/Adriatyk nie mają kampingów z tak dużymi domkami.

Zostaw komentarz:

• greg29
    odpowiedział(a)
    Pozdrowienia ze słonecznego Rimini.Dziś dotarłem.Hotel 100m od plaży.Ogólnie jestem zadowolony.

Zostaw komentarz:

• tomcy
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    Wróciłem. Zjeździłem wybrane campingi w rejonie Chioggia-Ravenna ... ponad 260 fotek...muszę całość przesegregować i zdam relację z pobytu. Mam też sporo spostrzeżeń co do rejonu Emilia Romania vs Wenecja Euganejska
    A jak kamping ?

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Yarwa
    w 9 dni natłukłem ok. 2tys.
    :shock: ad: ja na szczęście nie robię już tyle fotek co kiedyś

Zostaw komentarz:

• Yarwa
    odpowiedział(a)
    PAOLO ESCO, fajnie masz z tymi fotkami. Ja właśnie wróciłem z CRO i w 9 dni natłukłem ok. 2tys. Nie wiem kiedy i jak to ogarnąć. :roll:

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Wróciłem. Zjeździłem wybrane campingi w rejonie Chioggia-Ravenna ... ponad 260 fotek...muszę całość przesegregować i zdam relację z pobytu. Mam też sporo spostrzeżeń co do rejonu Emilia Romania vs Wenecja Euganejska
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• Kordi
    odpowiedział(a)
    Cześć !
    Jeśli ktoś jedzie autostradą A2 (Wien - Graz - Villach) polecam postój i tankowanie koło IKEI w Klagenfurcie (adres: IKEAPLATZ 1, Klagenfurt). W Ikei zawsze robimy postój na posiłek (ceny zbliżone do Polskich), dodatkowo 100 m od IKEI obok METRO (takie makro) jest stacja JET z bardzo przyzwoitymi cenami. Polecam ! My tankujemy tu zarówno jadąc do Włoch jak też i wracając.

Zostaw komentarz:

• tomcy
    odpowiedział(a)
    [ Dodano: Pon 29 Sie, 16 20:52 ]
    tomcy, w samym Villach? Daleko trzeba zjechać z bany? Może się przydać na powrocie.
    nie jakiś kilometr

mapa

95 - toje za 1 euro z hakiem ja tankowałem 98 - za 1.229

Zauważyłem że na zatankowanym baku w Austrii robię o 100km więcej niż na benzynie z PL

Zostaw komentarz:

• sazad
    odpowiedział(a)
    Tydzień w Norceni Girasole minął jak z bicza strzelił. Fajny camping z free wifi, dla dzieci super zjeżdżalnie i dwa kompleksy basenów. Piękne widoki ale się trzeba po górach nachodzić bo camping leży na tarasach (górzysty teren) i mobilhouse'y blisko siebie. Teraz odpoczywamy w Park Albatros, nawet domek mamy ten sam co w zeszłym roku . Paliwo w IT w granicach 1.3-1.45 EUR oczywiście po za autostradami. W Toskanii koniecznie trzeba odwiedzić Sienę, Florencję, San Gimiliano i Ferrarę. Zdjęcia wrzucę po powrocie.

[ Dodano: Pon 29 Sie, 16 20:49 ]
    Ja w Austrii tankowałem przed Klagenfurtem BP Tankstelle Doppler Klagenfurter Tankstellenbetr. GmbH

Cena 95 - 1,19 EUR

[ Dodano: Pon 29 Sie, 16 20:52 ]
    tomcy, w samym Villach? Daleko trzeba zjechać z bany? Może się przydać na powrocie.

Zostaw komentarz:

• tomcy
    odpowiedział(a)
    to prawda żeby zatankować w normalnej cenie trzeba zjechać z autostrady
    ja przed Włochami tankuje w Villach bo cena paliwa w IT jest o 0.4 centy wyższa

Zostaw komentarz:

• looker
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    mogę polecić postój w McDonalds - Rosenheimer Str. 4,6332 Kufstein,Austria gdzie masz obok stację BP ---> cena paliwa jest "normalna" prawie jak w PL a nie taka jak na autostradowych stacjach.
    Sprawdzone zarówno w drodze do jak i z powrotem. Wszystko się zgadza. Cena paliwa (ON) raz 1,069EUR, drugi raz 1,070EUR. Zjazd z autostrady banalny i króciutki w obie strony.
    MC też w porządku.
    Dzięki za dobrą radę PAOLO ESCO

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    PAOLO ESCO, bezpiecznego wypoczynku. Bo ostatnio Włochy pokazują różki

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Pozdrowienia z Vigana Sul Mar ! Jak wrócę to zdam relację. Upał, od tygodnia niebo bez chmurki i ponad +30 C... jestem zjarany jak prosiak :wink:

Zostaw komentarz:

• tomcy
    odpowiedział(a)
    My wróciliśmy z Campingu Fabulous
    Idealne miejsce jeśli się chce zwiedzać Rzym

link

Plusy
    + laguna dla dzieci (ale woda ciepła dopiero po południu - dzieciakom to średnio przeszkadzało) a i czepka nie trzeba nosić
    + czysto
    + korty tenisowe
    + darmowy wifee (ale dobrze działał w dwóch strefach przy restauracjach i na basenach)
    + animacje dla dzieci dobrze zorganizowane i dużo więcej niż np w caorle w laguna villege
    + łatwy dojazd do Rzymu za 3 euro w obie strony

Minusy
    - Bardzo duży kamping i po większych imprezach w weekend kręcą się pijani małolaty (ukradli hulajnogę córce - pewnie ją wzięli dla jaj ale obsługa jej nie znalazła)
    - do morza trzeba dojechać są darmowe plaże albo samochodem albo autobusem 3 euro w obie strony
    - słaby aqua aerobik

trafił się tani wyjazd na 14 dni za 2650zł
    na kampa jechałem na raz sam z Krk wyjechaliśmy o 18 i rano na 11:30 byliśmy
    powrót zrobiłem inna trasą ze zwiedzaniem i skodilak spalił 6.9 (120-130)
    udany wyjazd i dzieciaki (9 i 4) zachwycone Rzymem (choć jest tam dość brudno) ale na południu wogóle jest bardziej brudno porównując z północą - po za kampingami

Zostaw komentarz:

• sazad
    odpowiedział(a)
    PAOLO ESCO, również pozdrawiamy z Graz. Trasa przez Ostrawę i Wiedeń bez większych utrudnień (wujek Google zaproponował fajnym objazd żeby nie stać w korkach na robotach w Olomunec), ale w przeciwnym kierunku znacznie gorzej. Pozostaje tylko liczyć że jak za 2 tyg będziemy wracać to będzie luźnej. Jutro jeszcze ok 670 km i mozna wskakiwać do basenu. Dużo słońca dla wszystkich.

Zostaw komentarz:

• okioki
    odpowiedział(a)
    pozdro ... nie przedawkuj Nastro Azzurro

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Pozdrowienia dla OCP z trasy do Włoch, Postój W hotelu w Vyssi Brod a jutro Austria i Włochy, droga Z Pragi do Ceskich Budziejowic rozkopana ale przejezdna, bez wiekszych korków. :drive:

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    PAOLO ESCO, oj będzie piasek parzył w stopki :diabelski_usmiech no i udanego urlopu

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Jutro rano stratuję do Włoch. Tym razem kierunek Vigna Sul Mar http://www.zoover.pl/wochy/emilia-ro...ing/fotografie - pobyt do końca sierpnia.

Trasa: Zielona Góra - Liberec - Praga - Ceske Budejovice - Vyssi Brot (hotel, spanie) - Linz - Liezen - Judenburg - Villach - Udine - Wenecja - Chioggia - Lido di Pomposa

Zostaw komentarz:

• okioki
    odpowiedział(a)
    bardzo ładna fotka ta z widokiem na Alpy. W Caorle Laguna Village aż tak ta bliskość gór nie rzucała się w oczy.
    Takie widoki są w lagunie Lignano tak właśnie będzie mi się kojarzyła z bliskością gór .
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    :niewiem ale że o co chodzi... bo nie załapałem :roll:

Zamieszczone przez okioki
    po wyjechaniu z Alp bliziutko
    bardzo ładna fotka ta z widokiem na Alpy. W Caorle Laguna Village aż tak ta bliskość gór nie rzucała się w oczy.

Zostaw komentarz:

• sazad
    odpowiedział(a)
    PAOLO ESCO, nie czujesz że rymujesz

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez okioki
    jest Lidl
    nooo wbrew pozorom jest to duże udogodnienie oraz oszczędność $ Akurat Lidl i Penny mają całkiem dobre ceny. :wink:

Zostaw komentarz:

• okioki
    odpowiedział(a)
    Ja byłem w Lignano bardzo fajna miejscowość tuż koło Bibione ale Sabadorio jest najdalej od centrum dużym plusem jest dojazd to pierwszy kurort po wyjechaniu z alp bliziutko , jest tam Aqua park, jest Lidl :lol: .Polecam rejs po pobliskiej lagunie i zwiedzanie starych chat rybackich , jadłem tam najlepszą pizze we Włoszech z ośmiornicami . spróbuje wrzucić jakieś fotki
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

Pracuję...